Het laatste nieuws overzichtelijk op één plek

Honderd jaar geleden was de keuze om het laatste nieuws tot je te nemen nog heel makkelijk. Je had de papieren krant en daar stond alles in. En wilde je een bericht versturen naar een ander land dan kon je geen gebruik van internet. De telegraaf of een postduif was dan het aangewezen middel. Een nieuwtje kon er soms wel een jaar over doen om van de ene kant naar de andere kant van de wereld te komen. Het dorp waarin je woonde was je nieuwsomgeving. De dorpsomroeper was de aangewezen persoon om belangrijk nieuws om te roepen. Tegenwoordig heb je met de site Drimble.nl al het nieuws overzichtelijk op een rijtje.

Na de krant kwamen er nieuwe middelen waarmee het nieuws verspreid kon worden. Eerst was er de radio en daarna de televisie. In de jaren dertig van de 20e eeuw werd er voor het eerst geëxperimenteerd met televisie. In 1935 verscheen de eerste mens op de televisie in Nederland. Dat was nog geen nieuwsbericht. Lange tijd bleef de krant en daarna de radio het enige medium waar je het nieuws kon lezen of horen.

Tweede Wereldoorlog

Hoe essentieel nieuws kan zijn, bleek wel in de Tweede Wereldoorlog toen Radio Oranje en de illegale Trouw verslag deden van het oorlogsnieuws. Voorafgaand aan deze oorlog vond er na de Eerste Wereldoorlog een enorme geldontwaarding plaats. De papieren reichsmark was nog nauwelijks iets waard. Je ging boodschappen doen met een enorm pakket biljetten op je bagagedrager. Het zal in die tijd beslist de voorpagina’s van de kranten gehaald hebben. Dat is tegenwoordig ook het geval wanneer de bitcoin of Ripple Koers een enorme sprong maakt. Zulk nieuws is nu meestal vlug op internet te vinden.

Live nieuws

Langzamerhand nam de televisie een belangrijker rol in binnen de nieuwsvoorziening. Daar waar de krant maar op één moment van de dag in de bus viel, daar kon bijvoorbeeld het NOS journaal op meerdere tijdstippen per dag gaan uitzenden. Kortom de actualiteit van het nieuws werd steeds belangrijker. Er werd op sommige momenten zelfs live uitgezonden. En als je zelf het nieuws kunt bijhouden kun je op je smartphone alerts krijgen over onderwerpen die jou interesseren. Zo gaat het ook met kennis over cryptomunten, je kunt bijvoorbeeld bij Bitvavo op een relatief eenvoudige manier bijblijven hoe jouw koersen het doen.

Internet

Inmiddels heeft de gemiddelde Nederlander de beschikking over wel honderd verschillende zenders. Een enorm aanbod waarbij elke doelgroep aan bod komt. Naast veel sportzenders is er ook een uitgebreid aanbod voor natuurliefhebbers en hebben kinderen vanaf babyleeftijd hun eigen net. De hele familie is blij en kan op z’n eigen televisie, ipad of smartphone tv kijken. Toch kreeg de televisie door de jaren heen fikse concurrentie van internet. Op 17 november 1988 om 14.28 uur werd in Nederland de eerste internetverbinding gelegd. Daarna was de ontwikkeling wat nu de digitale snelweg heet niet meer te stoppen. We zijn tegenwoordig een groot gedeelte van de dag online en als zodanig ook continu op de hoogte van het laatste nieuws. Doe je bijvoorbeeld aan bitcoin trading, dan kun je de koersen 24 uur per dag live volgen. Wil je niet continu alle sites monitoren ga dan eens naar Drimble toe. Daar staan alle onderwerpen, plaatsen een nieuwsitems allemaal overzichtelijk voor je op een rijtje. Ik zou meteen gaan kijken, want dat geeft een hoop rust in je drukke online leven.