Tuinonderhoud in de herfst 

De herfst is aangebroken en de nachten worden geleidelijk langer en kouder. De winter komt er snel aan. In deze periode is het verstandig om de tuin winterklaar te maken. Een goede onderhoudsbeurt zorgt ervoor dat de tuin weer helemaal netjes is. Daarnaast zorgt tuinonderhoud in de herfst ervoor dat je aankomend voorjaar weer kunt genieten van een mooie en verzorgde tuin. Wat voor onderhoud moet je dan precies uitvoeren? Hieronder wordt dit stapsgewijs uitgelegd.
Als laatste sluiten we af met een tip voor het onderhoud van de tuin, ook leuk om zeker even te lezen.

Bloembollen planten

Voordat je begint met het winterklaar maken van je tuin kun je eerst de tuin gaan voorbereiden op de lente. In de maanden september, oktober en november kun je perfect nieuwe bloembollen planten die in het voorjaar tot bloei komen. Zo werk je alvast een klein stukje vooruit en hoef je hier in het voorjaar niet meer aan te denken. Plant bloembollen in kleine bosjes, dan ziet het er natuurlijker uit bij bloeien.

TIP – kunstgras in de tuin

Als alle werkzaamheden zijn uitgevoerd, is het voornamelijk het blad wat nog van het gazon afgehouden moet worden. Gazon heeft namelijk licht nodig en kan door de vele bladeren verstikken. Het gazon heeft dan in het voorjaar een achterstand en heeft dan meer tijd nodig om te herstellen. Ook kun je ervoor kiezen om een kunstgrasgazon aan te leggen in de tuin. Kunstgras in de tuin is erg onderhoudsarm en heeft hierdoor minimale verzorging nodig. Door het kunstgras komen er geen gele plekken in het gazon en de nachtvorst heeft er ook geen negatieve effecten op.

Snoeien

Planten die wintervast zijn kun je in de herfst snoeien zodat ze komend voorjaar weer mooi kunnen groeien en bloeien. De najaarssnoei is belangrijk om de tuin verzorgd en gezond te houden. In het najaar kun je de meeste hagen netjes bijsnoeien. Om te weten te komen of het soort boom of plant in de winter gesnoeid mag worden kun je dit opzoeken op het internet.

Planten beschermen tegen nachtvorst

Geef gevoelige planten extra bescherming bij vorst.  Je kunt de bodem afdekken met een laag bladeren of compost. Dek de planten niet af met stro of droog blad. Dit zorgt namelijk voor schimmel onder het dek. Wanneer er vorst wordt verwacht hoef je eigenlijk alleen maar de gevoelige planten af te dekken.

Opruimen en beschermen

Voordat we de winter ingaan is het verstandig om buitenkranen van het water af te sluiten. Hiernaast is het van belang om een eventuele tuinslang op te bergen. Je wilt namelijk niet dat deze bevriest. Laat al het water uit te slang lopen om hem zo volledig af te rollen en de tuinslang daarna van voor naar achter op te heffen. Zo weet je zeker dat echt al het water eruit gelopen is.
Lege potten kun je ook het beste opruimen. Of je draait ze om. Het kan namelijk voorkomen dat er water inkomt en dan kunnen ze stukspringen na de vorst.