Wat is de beste kleur voor een vloerkleed?

Stel je voor. Je wilt je interieur verrijken met een nieuw vloerkleed. Welke kan je dan het beste kopen? Een belangrijke vraag, want een vloerkleed is vaak een flinke investering, waar je bovendien jarenlang tegenaan kijkt. Er zijn een aantal keuzes die je zult moeten maken. Ga je voor een hoogpolig of een laagpolig vloerkleed? Hoe groot moet het vloerkleed zijn? En misschien wel de allerbelangrijkste: welke kleur moet het vloerkleed hebben? Een vloerkleed met de juiste kleur kan een interieur immers maken of kraken. In dit artikel lees je hoe je een vloerkleed kiest in een kleur die de te decoreren ruimte helemaal afmaakt.

Welke sfeer wil je in een ruimte creëren?

Samen met de grotere meubelstukken creëert een vloerkleed het gevoel en de sfeer van een kamer. De kleur speelt hierbij een grote rol. Meestal hangt de sfeer die past bij een kamer af van de functie van de ruimte. Bij een slaapkamer wil je bijvoorbeeld kleuren die rust uitstralen, terwijl een speelkamer of een werkkamer juist meer gebaat zal zijn met kleuren die energie geven.

Voor slaapkamers of andere ruimtes waarin je heerlijk rust wilt komen, kun je het best kiezen voor een vloerkleed met zachte tinten, zoals lichtblauw, groen of bijvoorbeeld paars. Deze kleuren hebben een rustgevende en relaxerende werking, waardoor je bijvoorbeeld makkelijker in slaap valt. Met name effen vloerkleden geven dit effect.

Ben je op zoek naar een kleur die energie geeft? Ga dan voor een felle en levendig kleur. Denk bijvoorbeeld aan oranje, roodtinten of limoengroenachtige kleuren. De energie zal ervan af spatten!

Voor huiskamers of ruimtes waarin je gezellig met de hele familie avonden lang wilt kunnen genieten, zijn rijke en diepe kleuren het meest geschikt. Denk eens aan een mooi groot hoogpolig vloerkleed in bordeaux, donkerbruin of donkerblauw.

Is het een match?

Heb je een ruimte al grotendeels ingericht en zijn de muren al geschilderd? Dan is de sfeer in de ruimte al voor een groot deel bepaald en is het juist slim om op zoek te gaan naar een vloerkleed dat past bij de overige kleuren in de kamer. Enkele tips om ook dit geval de perfecte kleur te vinden voor je vloerkleed:

  • Is de kamer ingericht volgens een bepaald kleurschema? Bijvoorbeeld bordeaux met geel en grijstinten? Ga dan bijvoorbeeld voor een vloerkleed waarin deze kleuren terugkomen. Een patchwork vloerkleed is hier meestal heel geschikt.
  • Zijn de muren geschilderd in een warme, felle kleur, zoals oranje of limoengroen? Of heb je meubelstukken in deze kleuren? Kies dan voor een vloerkleed met zachte tinten, zoals grijs of beige. De warmte zal hierdoor nog meer van de muren of je meubels afstralen, waardoor de ruimte nog meer energie krijgt.
  • Wil je juist een nieuwe kleur in de ruimte brengen? Overweeg dan om de kleur van je karpet ook terug te laten komen in nieuwe accessoires, zoals een paar leuke kussentjes of een fraaie vaas. Hierdoor ontstaat ook direct meer eenheid.

Houd rekening met de grootte van de ruimte en de lichtval

Naast sfeer en al bestaande inrichting raden we je ook aan om naar de kamer zelf te kijken. Met name het formaat en de hoeveelheid licht die in de kamer valt zijn bepalend voor hoe licht of donker je vloerkleed het best kan zijn. In kleinere kamers is het doorgaans beter om een wat lichtere tint te nemen, omdat de ruimte hierdoor wat groter lijkt. Hetzelfde geldt voor kamers met een geringe natuurlijke lichtinval. Door in dit geval te gaan voor een lichter getint vloerkleed wordt het licht beter weerkaatst, en wordt deze dus vanzelf minder donker.