3 redenen waarom huren interessanter is dan kopen

Jarenlang hebben we als samenleving geloofd dat een koopwoning het summum van volwassenheid was. Het was iets waar iedereen naar streefde en een huurwoning was dan ook iets dat een tijdelijk onderkomen zou zijn. In deze huidige economie en de overspannen woningmarkt verkiezen veel mensen echter een huurwoning boven een koopwoning. Dat is niet zo gek: de prijzen van koopwoning zijn ontzettend gestegen, het aanbod is zeer beperkt en in tijden van financiële onzekerheid is de aankoop van een woning voor lang niet iedereen een optie. Bovendien wagen steeds meer bedrijven, investeerders en partijen zich op de verhuurmarkt om een woning te verhuren, simpelweg omdat de vraag zo groot is. Een woning huren kan in bepaalde opzichten en gevallen ook gewoon slim zijn. Wij geven 3 redenen waarom huren soms interessanter is dan kopen.

 

Huren biedt meer flexibiliteit

Verreweg het grootste voordeel van een woning huren is de mate van flexibiliteit die je als huurder hebt. Een koopwoning is een behoorlijke commitment en brengt veel verantwoordelijkheden met zich meer. Hierdoor is een huurwoning aantrekkelijker voor mensen die zich nog niet willen binden aan een specifieke plek of mensen die graag reizen of veel van baan wisselen. Bovendien is het opzeggen van een huurcontract zo gepiept. Organisaties en particulieren die een woning verhuren hanteren een opzegtermijn die gelijk is aan de betalingstermijn voor de huur. Doorgaans kun je jouw huurwoning dus binnen een maand opzeggen. Voor een koopwoning is de verkoop daarentegen een ingewikkeld en vrij duur proces.

 

Meer aanbod aan huurwoningen

In juni 2021 had Nederland ruim 8 miljoen woningen. De helft van deze woningen staat in Noord-Holland, Zuid-Holland en Noord-Brabant. En alhoewel bijna 6 op de 10 woningen koopwoningen zijn, is het aanbod aan huurwoningen op de woningmarkt in veel regio’s aanzienlijk ruimer. Mensen met een huurwoningen wisselen vaker van woning en vooral in de grote steden in ons land is er veel aanbod aan huurwoningen. De kans op een woning neemt dan ook aanzienlijk toe als je op zoek gaat naar een huurwoning. Bovendien kun je via een platform als Huurstunt.nl eenvoudig een overzicht krijgen van de beschikbare huurwoningen in jouw regio. Zo wordt het zoeken naar een nieuwe woning nog makkelijker.

 

Minder verantwoordelijkheden

Als huiseigenaar komen er flink wat verantwoordelijkheden op je af. Je bent ineens zelf verantwoordelijk voor het onderhoud aan de woning. Dat brengt veel werk, zorgen en financiële kosten met zich mee. Als huurder heb je hier nauwelijks mee te maken. Je bent als huurder van een woning verantwoordelijk voor de kleine klusjes in en rond het huis, maar het grote onderhoud is altijd de verantwoordelijkheid van partijen die de woning verhuren. Dat geeft veel rust en spaart flink wat kosten uit.