Meer Nederlanders kiezen voor zonnepanelen door financiële voordelen

De energieprijzen zijn de afgelopen tijd door het dak gegaan en dat heeft er zelfs voor gezorgd dat meer en meer mensen een incassotraject ingaan. Door de prijsstijgingen is het simpelweg niet meer te betalen. Maar wat kun je dan wel doen om er toch nog warmpjes bij te zitten? Niet voor niets zijn de aanvragen voor zonnepanelen de afgelopen tijd enorm gestegen. Hoe zit dat met de financiële voordelen?

 

Terugverdientijd van zonnepanelen

Wie investeert in zonnepanelen is daar gemiddeld zo’n €3.500 tot €5.000 aan kwijt. Dat lijkt wellicht veel ineens, maar dat verdien je in circa zes tot acht jaar terug. Mogelijk zelfs sneller als die energieprijzen (zoals verwacht) nóg verder door blijven stijgen. De concrete prijs voor een zonnesysteem is afhankelijk van meerdere factoren, waaronder de garantie en natuurlijk ook je verbruik. Wil je zonnepanelen kopen? Dan kun je de Dakscan bij aanbieder Sungevity doen, om aan de hand van je postcode en (verwachte) verbruik een indicatie te krijgen van de kosten.

 

Kwaliteit van zonnepanelen

We zien een enorme stijging in de kwaliteit van zonnepanelen en tegenwoordig mag je ervan uitgaan dat ze minimaal 20 jaar meegaan. Vaak zelfs langer, tot 30 jaar. Tel daar de terugverdientijd vanaf en je merkt dat je jarenlang kunt profiteren van een lage energierekening. Wie slim investeert die let wel degelijk op de kwaliteit. Het loont namelijk om liever nu iets duurdere panelen te kopen, dan voor de goedkoopste panelen te kiezen die eerder vervangen moeten worden of minder opleveren. Kijk dus ook zeker naar de garantieperiode van jouw nieuwe zonnesysteem.

 

Aangepaste salderingsregeling

Wat nog iets is om rekening mee te houden, is de afbouw van de salderingsregeling. Je kunt dankzij saldering terug leveren aan het net, dit aan de waarde van de stroom die je afneemt. Deze regeling gaat echter aangepast worden vanaf 2025 (nog niet in 2023, zoals eerst gepland stond). Vanaf 2025 gaat het percentage stroom dat je kunt salderen naar 64%. Dit bouwt met 9% per jaar af, totdat het in 2030 op 28% is. In 2031 gaat het percentage naar 0% en is de salderingsregeling dus compleet van de baan.

 

Gevolgen saldering op terugverdientijd

Worden zonnepanelen door deze aanpassing financieel gezien onaantrekkelijker? Van de ene kant wel natuurlijk, maar van de andere kant ook weer niet. Zonnesystemen zijn de afgelopen jaren namelijk flink goedkoper geworden. Wie dus jaren geleden al panelen aanschafte, die betaalde ook veel meer voor het complete systeem.

Uit onderzoek van TNO (2020) kwam naar voren dat je nog steeds een terugverdientijd van circa zeven jaar kunt aanhouden. Koop je in 2030 zonnepanelen, dan gaat dat naar verwachting naar 9 jaar terugverdientijd. Daarentegen zal de markt voor zonnepanelen ook ontwikkelingen doormaken. We weten nog niet wat de prijzen voor zonnesystemen over acht jaar doen, en weten ook nog niet hoeveel extra rendement per paneel behaald kan worden. Concreet een financiële invulling geven aan de toekomst van zonnepanelen is daardoor erg lastig en wordt reeds onderzocht.

 

21% btw besparen

Waar je sowieso nog voordeel op kunt pakken, is de belasting op zonnepanelen. In de meeste gevallen kan 21% btw teruggevraagd worden bij de Belastingdienst, wat in praktijk al snel neerkomt op zo’n €1.000. Ook deze regel werd onder de loep genomen, omdat bleek dat veel mensen moeite hadden met het terugvragen via het formulier van de Belastingdienst.

Goed onder het mom van werkgelegenheid, want het kost de Belastingdienst veel extra werk om alles te verwerken. Om dit in de toekomst te voorkomen wordt vanaf 2023 het nultarief op zonnepanelen ingesteld. Dit is niet alleen goed om administratieve rompslomp te voorkomen, maar zou ook de aanschaf van zonnepanelen moeten stimuleren. Je hoeft die btw dan immers niet meer voor te schieten.

 

Subsidies via de gemeente

Dat duurzame transities worden gestimuleerd is niet nieuws. Jarenlang worden er door gemeentes al extra subsidies beschikbaar gesteld voor het nemen van duurzame maatregelen. Zo ontvang je bijvoorbeeld geld voor het installeren van isolatie of ledverlichting, maar dus ook op zonnepanelen. Deze regels verschillen per gemeente en moment, en ook weer voor woningeigenaren en huurders. Je kunt dit eenvoudig zelf checken via de Energiesubsidiewijzer.

 

Moeite met bekostigen

Wie overigens moeite heeft om een zonnesysteem te bekostigen, die kan een groene lening overwegen. Informeer bij de bank naar de mogelijkheden van een dergelijke duurzame lening. Vaak zie je aantrekkelijke voorwaarden, zoals een relatief laag rentepercentage en de optie om tussentijds af te lossen. Het is een kwestie van een rekensom maken en de kans is groot dat je zelfs met de rente die je moet betalen, op termijn onder de streep alsnog voordeliger uitkomt met een zonnesysteem dan wanneer je een regulier energiecontract zou hebben.

 

Stijgende huizenprijzen

Alles wordt duurder, dat geldt niet alleen voor energie. Naar verwachting zal volgend jaar zelfs het drinkwater met minimaal 10% stijgen. Om nog maar niet te spreken van de huizenprijzen, die de afgelopen jaren ook door het dak zijn gegaan. Heb je echter al een huis in bezit en wil je dit op korte termijn verkopen? Zelfs dan zijn zonnepanelen zeker geen overbodige luxe. Zonde van de investering is het in ieder geval niet, want uit onderzoek van De Nederlandse Bank blijkt dat je huis gemiddeld €7.000 in waarde stijgt na de aanleg van een zonnesysteem, waardoor je de kosten er theoretisch gezien al uitgehaald hebt op het moment dat je zonnepanelen laat leggen. En totdat je verkoopt kun je daarnaast dan ook nog eens profiteren van die lagere energieprijzen.