Online gokken is voortaan legaal in Nederland

Vanaf 1 oktober 2021 is online gokken in Nederland legaal. Aanbieders moeten daarvoor wel aan strenge voorwaarden voldoen. De voorwaarden zijn mede gericht op het voorkomen van gokverslavingen bij spelers van digitale gokspellen. Ook moeten zij in het bezit zijn van een vergunning. Deze wordt uitgegeven door de Nederlandse Kansspelautoriteit.

 

Naast het preventief voorkomen van een verslaving zijn de voorwaarden ook in het werk gesteld om criminele activiteiten te voorkomen. Zoals het witwassen van geld. Daarnaast moeten aanbieders van online gokspellen kansspelbelasting afdragen en mag een reclame niet aanzetten tot overmatig gokken. De minimumleeftijd is daarbij vastgesteld op 18 jaar.

 

 

Betere bescherming tegen gokverslavingen

 

Online gokken, het spelen op online slots of inzetten op sportwedstrijden is voortaan legaal. Toch moeten vergunninghouders aan flink wat regels voldoen. Daar kun je ook als speler mee te maken krijgen. Aanbieders moeten het gedrag van spelers namelijk monitoren.

 

Zo kan een verslaving vroegtijdig worden gedetecteerd en buitensporig inzetten een halt toe worden geroepen. Wanneer dit door de aanbieder of gokwebsite wordt opgemerkt, kan deze een melding maken bij het Centraal Register Uitsluiting Kansspelen oftewel CRUK. Wanneer een speler is opgenomen in het register, is het spelen van gokspellen niet meer mogelijk.

 

Dat geldt ook voor de toegang tot fysieke casino’s of speelhallen. Een speler kan zichzelf laten opnemen in het CRUK register. Bijvoorbeeld om zichzelf te beschermen tegen een gokverslaving. Ook naasten kunnen dit doen, evenals aanbieders van gokspellen.

 

Als een speler door een derde wordt aangedragen voor een opname in het register, dan moet de opname worden beoordeeld door de Kansspelautoriteit. Wanneer jij je als speler zelf aanmeldt is de beoordeling niet nodig. Je laat je dan vrijwillig opnemen in het register. Bijvoorbeeld wanneer je jezelf wilt beschermen tegen een mogelijke gokverslaving.

 

Legaal gokken betekent ook veiliger spelen

 

Een gokje wagen is leuk, maar je wilt liever geen risico lopen. Ook niet wanneer je kiest voor het spelen op online gokwebsites. De regels die zijn verbonden aan het legaal spelen van kansspelen maken dat mogelijk. Samengevat houden deze regels het onderstaande in:

 

  • Aanbieders moeten het spelgedrag van regelmatig terugkerende spelers of gokkers controleren en monitoren. Wanneer er buitensporige activiteiten worden waargenomen, moet de aanbieder overgaan tot het ondernemen van actie.

 

Dit kan op verschillende manieren. Er kan een gesprek plaatsvinden met de speler, maar er kan ook een melding worden getoond waarin de speler attent wordt gemaakt op de opname in het CRUK register.

 

  • Een gokwebsite of aanbieder van online gokspellen moet beschikken over een verslavingspreventie beleid. In dit rapport staat wanneer en op welke manier er wordt ingegrepen wanneer een gokverslaving bij een speler wordt vermoedt.

 

Het preventiebeleid en de werkwijze die daarin staat vermeld, moet tot stand zijn gekomen op basis van adviezen van verslavingsdeskundigen. Een verslavingspreventie beleid is dus verplicht.

 

  • Wanneer gokwebsites gebruik maken van marketing, mag deze niet specifiek gericht zijn op een doelgroep beneden de 24 jaar. Zoals bijvoorbeeld free spins, bonussen of reclame. Ook tijdens het spelen van gokspellen mogen er geen aanbiedingen worden gedaan.

 

Ook minder risicovolle gokspellen zijn aan regels gebonden nu online gokken legaal is in Nederland. Voor promotionele doeleinden mogen aanbieders geen gebruik maken van professionele sporters of jongeren onder de 25 jaar. De marketing voor gokspellen met een laag risico mag niet gericht zijn op personen onder de 18 jaar, mensen met een verstandelijke beperking, een verslavingsverleden of mentale problemen.

 

Online gokken met populaire spellen

 

Het online spelen van gokspellen is populair. Alleen al in Nederland zijn er ruim 1,5 miljoen actieve spelers. De meest populaire spellen zijn online slots, roulette, poker en blackjack. Ook sportwedden neemt steeds meer toe aan populariteit. Online slots kennen we ook wel als speel- of fruitautomaten. Deze spellen kun je gratis spelen, maar ook inzetten is mogelijk.

 

Slots worden over het algemeen aangemerkt als risicoarme kansspelen. Deze virtuele gokkasten zijn voorzien van winlijnen, symbolen en rollen. Elke slot heeft zijn eigen thema. Zo doen klassieke spellen je misschien denken aan de gokkasten van vroeger. Tegenwoordig kun je ook kiezen voor speltypen met 3D animaties of special effects.

 

Deze spellen zijn alleen op grafisch gebied al een feestje om naar te kijken. Vaak kun je ze via verschillende aanbieders gratis spelen. Daarbij heb je de keuze uit heel veel verschillende thema’s en speltypen. Gratis spelen op online slots is vooral handig wanneer je eerst kennis wilt maken met de spelregels of jouw skills en vaardigheden wilt testen.

 

Natuurlijk kun je daarna altijd nog bepalen of je een gokje wilt wagen met echt geld. Je speelt niet alleen legaal, maar ook nog eens veilig. Betrouwbare gokwebsites zijn namelijk voorzien van een beveiligde speelomgeving. Dat betekent dat zowel jouw gegevens als de eventuele transacties geheel veilig verlopen.