Letselschade door de Iphone 12, hoe verhaal je jouw schade?

U heeft het vast al gelezen of gehoord, in Frankrijk is de Iphone 12 uit de winkels gehaald en deze mag niet meer verkocht worden.  De reden van het uit de handel halen van de Iphone 12 is dat de toestellen te veel elektromagnetische straling zouden uitzenden volgens de Franse overheid. Die straling kan door het lichaam worden opgenomen, in hogere mate dan in Europa is toegestaan. Er is dus een kans op gezondheidsschade. Kun je dan met een letselschade advocaat, zoals een letselschade advocaat in Utrecht succesvol een claim indienen en zo ja, bij wie dan?

De vraag is nu dat als er in Nederland iemand letselschade oploopt als gevolg van de Iphone 12, wie er aansprakelijk gesteld kan worden voor deze schade. Is dat de verkoper of de producent. En welke schade zal er dan vergoed moeten worden?

 

Aansprakelijkheid voor de Iphone 12

In Europa gelden allerlei regels voor producten. Deze normen zijn in het leven geroepen om consumenten te beschermen tegen gezondheidsschade. De ANFR (het Franse agentschap voor de regulering van radiofrequenties) stelt dat uit door haar uitgevoerde tests zou zijn gebleken dat de absorptie van de straling van de Iphone 12 door het lichaam is vastgesteld op 5,74 watt per kilogram. Dat is dus 1,74 watt meer de maximale hoeveelheid energie die het lichaam volgens Europese regelgeving zou mogen opnemen als de telefoon in de hand wordt gehouden of in de broekzak zit. Een gevaar voor de gezondheid dus.

Er is voor zover bekend nog niet gebleken dat iemand is blootgesteld aan een toe hoge mate van straling. Het grote probleem lijkt ook dat niet bekend is hoe je weet of je hieraan blootgesteld ben en wat hiervan de consequenties zijn. Hier ligt ook het probleem voor aansprakelijkheid. Je zult immers wel moeten aantonen dat je gezondheidsklachten hebt of kunt krijgen van de te hoge blootstelling.

Slaag je in de bewijslast, dan kun je een letselschade advocaat vragen jou te helpen met het aansprakelijk stellen, zoals een letselschade advocaat in Den Haag als je daar woont.

 

Wie is aansprakelijkheid voor een ondeugdelijke product

Apple ontkent dat de hoeveelheid straling hoger is dan toegestaan. Wil je dus aansprakelijk stellen, dan zal eerst vast moeten staan dat de norm geschonden is. Met andere woorden, dat het product, de Apple 12, een ondeugdelijk product is. Vooralsnog staat dit nog niet met zekerheid vast en zal hier waarschijnlijk wel onderzoek naar gedaan moeten worden.

Wanneer vast staat dat er sprake is van een ondeugdelijk product, dan kun je de producent aansprakelijk stellen op grond van productaansprakelijkheid. Deze is te vinden in artikel 6:185 van het Nederlands Burgerlijk Wetboek. Maar hier zitten nogal haken en ogen aan. Zo bestaat er slechts een korte verjaringstermijn. Alhoewel het een risico aansprakelijkheid betreft, slaagt een claim op dit artikel niet vaak.

Een ander rechtsgrond zou zijn op grond van een gebrekkig product. Maar ook dit beroep slaagt niet eenvoudig. Heb je daarom letsel opgelopen als gevolg van een Iphone, dan zul je echt zo spoedig mogelijk de hulp in moeten schakelen van een ervaren en deskundige letselschade advocaat.

Of het tot claims komt weten we nog niet, maar het is wel interessant om te blijven volgen.