Met epoxy giethars straalt je tafel en vloer als nooit tevoren

Gun je meubels of je vloer een tweede en misschien nog beter leven door ze te beschermen met epoxy giethars. Voor veel mensen mag het upgraden van een oude tafel of vloer door middel van deze hars onbekend voorkomen. Toch heeft dit materiaal de eigenschap om extra hardheid glans en stijl aan bijvoorbeeld een houten tafel te geven.

 

Ben je niet alleen handig maar ook nog eens creatief dan zal het echt een ultieme uitdaging zijn om met epoxy giethars te gaan werken. Dit van zichzelf doorzichtige materiaal kun je namelijk met elke gewenste kleur mengen. Door het te mixen en te verwerken krijgt het een metallic tint die zorgt voor prachtige patronen bij het voorwerp waarmee je het bedekt. Ga je deze stof op de vloer verwerken, ga dan eerst je vloer egaliseren.

 

Bescherming

Deze bescherming is niet alleen toepasbaar op oude tafels die je nog niet weg wilt doen. Schaf je een nieuwe salontafel of eettafel aan dan is epoxy giethars ook ideaal om je houten tafel te beschermen tegen krassen en vlekken. Er zijn tal van youtube video’s die je laten zien hoe je met deze bijzondere vloeistof kunt werken.

 

Tekening

Ga je uit van een nieuw tafelblad kies dan niet een glad blad met weinig tekening. Ga echt op zoek naar een plaat met golvende kanten die zo uit een boom gesneden is. Een mooie tekening met grillige jaarringen geeft de tafel net dat beetje extra uitstraling en karakter. Belangrijk hierbij is dat je daarvoor hout gebruikt dat goed is uitgehard en niet meer gaat werken als je het in huis gaat gebruiken.

 

Primer

Zo wordt er geadviseerd om een houten tafelblad van een boomstam eerst met primer te bewerken, zodat de epoxy niet in het hout zuigt. Zaag bijvoorbeeld het boomstamblad in twee stukken, draai het om, plaats het in een verstekbak, zodat de golvende kanten stevig vastzitten en de golvende kanten in het midden kom. Daarna kun je de epoxy in de gewenste kleur uitgieten.

 

Afwerking

Door mallen te maken en in verschillende kleuren te gieten kun je van je tafel een waar kunstwerk maken. Met verschillende korreldiktes schuurpapier maak je het nieuwe kunststuk perfect glad en werk je het tenslotte af met een transparantie lak. Dit zorgt voor een mooie donkere tekening van het hout en geeft de kleuren een intense levendigheid.

 

Voorwerpen

Je hoeft bij het maken van een meubelstuk jezelf niet te beperken tot alleen kleurgebruik. Vooral bij een erfstuk kun je er  munten of dierbare voorwerpen in verwerken. Je kunt van epoxy ook ware sieraden maken, deze vorm van kunst staat bekend als resin art. Kies voordat je aan de slag gaat wel een epoxy giethars die UV-bestendig is. Die biedt optimale bescherming en voorkomt verkleuring van je project. Ben je creatief aangelegd dan zul je zeker enorm veel plezier hebben om met dit materiaal te werken. Besluit je om de uitdaging aan te gaan, dan is het aan te raden om je huid en je gezicht te beschermen. Werk dus met een veiligheidsbril, een mondkapje en nitril handschoenen. Dit is materiaal wat geen allergische reacties veroorzaakt. Heb je de ervaring niet om meteen een grote tafel aan te pakken, begin dan met het oefenen op een bijzettafeltje of maak een spannende serie onderzetters.