Vijf fintech bedrijven om naar uit te kijken in 2023

De financiele wereld ondergaat een grote transformatie, die vooral wordt gekenmerkt door een steeds grotere digitalisatie. In dit snel evoluerende landschap hebben fintechbedrijven zich ontpopt als de voorhoede van innovatie en geven ze een nieuwe vorm aan de manier waarop we onze financiën beheren en ermee omgaan.

In dit artikel bespreken we enkele van de succesvolste fintechs van 2023, waarvan enkelen zopas een investeringsronde hebben afgerond, of wellicht binnenkort een IPO zullen uitvoeren.

Vijf fintech bedrijven om naar uit te kijken in 2023

 

Het belang van open banking

Steeds meer mensen betalen per app of het nu gaat om fysieke betalingen, online betalingen, P2P betalingen of zakelijke transacties. Dit is mogelijk dankzij open banking. Open banking is het proces waarbij traditionele banken via API’s toegang geven tot financiele gegevens die voorheen opgesloten zaten in hun systemen. Dit heeft geleid tot een stormloop van startups die de apps of andere oplossingen bieden die aan deze traditionele betaaloplossingen gekoppeld kunnen worden.

 

Volt

Een van de succesvolste bedrijven die van open banking heeft weten te profiteren is Volt uit het VK, dat aan een opmerkelijke opmars bezig is. Dit bedrijf biedt klanten de mogelijkheid om instant-transacties uit te voeren. Het bedrijf werkt ondertussen samen met zo een 5.000 banken in de regio’s waar het actief is, waaronder het Verenigd Koninkrijk, Europa en Brazilie. Het bedrijf biedt betaaldiensten voor grote bedrijven als Farfetch, Vestaire Collective en eToro, en er zijn ondertussen tientallen Volt casino’s waar ook Nederlandse klanten onmiddellijke stortingen kunnen uitvoeren.

Hun diensten bieden voordelen aan zowel retailers als klanten. Terwijl het soms enkele dagen kan duren voordat kaartbetalingen binnenkomen, krijgen ze dankzij Volt binnen enkele seconden het geld op de rekening.

In Juni maakte het bedrijf bekend dat ze een investeringsronde van 60 miljoen pond hebben afgemaakt, boven op hun eerdere ronde van 30 miljoen pond, waardoor we binnenkort nog veel meer van deze fintech zullen horen.

 

Ant Group

Ook de Chinese Fintech Ant Group is sterk aan het groeien. Het werd in 2004 opgericht als Alipay door Alibaba Group, een van China’s grootste e-commercebedrijven. Het doel was oorspronkelijk  om een veilig online betalingsplatform te bieden voor Alibaba’s online marktplaats Taobao.

Ant Group is ondertussen uitgegroeid tot een van ’s werelds grootste en meest invloedrijke fintechbedrijven. Zo is het beheerder van Alipay (een webwallet waarmee Chinezen zowat alle mogelijke transacties mee kunnen uitvoeren), Ant Financial Services (vermogensbeheer, leningen, verzekeringen en kredietscores). Maar het biedt ook investeringsproducten zoals Yue Bao (een van ’s werelds grootste geldmarktfondsen), Ant Credit Services (leningen en andere financiële diensten), en verschillende andere diensten.

In 2023 maakte deze groep bekend dat ze zouden samenwerken met de Zuid-Koreaanse overheid op een cashloze oplossing aan te bieden voor verkopers. Verder hebben ze net een hun eigen AI-taalmodel uitgebracht, naast een AI-model voor vermogensbeheer en privébankieren.

 

Stripe, Inc.

Stripe is een fintech die vooral voor bedrijven een reeks oplossingen biedt. Het werd in 2010 opgericht, en is uitgegroeid tot een van de meest prominente betalingsverwerkingsplatforms ter wereld. Deze fintech richt zich vooral op het vereenvoudigen van het accepteren van betalingen via internet.

Het ondersteunt een breed scala aan betalingsmethoden, waaronder credit- en debitcards, digitale portemonnees (zoals Apple Pay en Google Pay), bankoverschrijvingen en meer. Hierdoor kunnen bedrijven via verschillende betaalopties geld ontvangen. Het biedt hiervoor robuuste API’s en ontwikkelaarstools die het voor bedrijven relatief eenvoudig maken om deze betaalopties te integreren. Dat kan zowel gaan om websites, apps, als  e-commerceplatforms.

Het bedrijf heeft een grote groei gekend. Zo heeft het ondertussen meer dan 2 miljoen klanten en een eigen geschatte marktwaarde van 63 miljard dollar. In januari bekend dat het dit jaar zal beslissen al dan niet een IPO uit te voeren, waardoor het meteen een van de grootste IPO’s van dit jaar zou kunnen worden.

 

Revolut

Revolut is een fintech dat een breed scala aan financiële diensten aanbiedt, voornamelijk via zijn mobiele app. Opgericht in 2015 door Nikolay Storonsky en Vlad Yatsenko, heeft het platform een aanzienlijke populariteit verworven.

Hun belangrijkste product is een mobiel bankplatform waarmee gebruikers persoonlijke en zakelijke rekeningen kunnen openen. Deze traditionele bankrekeningen bieden gebruikers unieke internationale rekeningnummers (IBAN’s) en bieden functies zoals directe storting, elektronische overschrijvingen en kaartbetalingen. Een van de voordelen is de mogelijkheid om meerdere valuta aan te houden en om te wisselen tegen concurrerende wisselkoersen.

Het bedrijf heeft dit jaar enkele tegenvallers gezien, waaronder het opschorten van hun cryptodiensten in de VS wegens regelgevende onzekerheid en een negatieve audit op hun geschatte inkomsten in 2021.

Maar het blijft gestaag groeien. Dit jaar maakte het bedrijf bekend dat het ook in Nieuw-Zeeland actief zal worden. Hun beschikbare diensten in verschillende andere landen, waaronder het VK en Singapore, worden dan weer geleidelijk uitgebreid.

 

Chime Financial, Inc.

Ook Amerikaans betaalplatform Chime blijft het goed doen. Deze fintech is voornamelijk actief als neobank. Chime biedt een reeks financiële diensten aan via zijn mobiele app en website, met als doel zijn klanten een modernere en klantgerichte bankervaring te bieden.

Chime rekent geen maandelijkse onderhoudskosten en heeft geen vereisten voor een minimumsaldo. Klanten kunnen er zowel betaal- als spaarrekeningen openen. Met de app kunnen gebruikers hun salaris tot twee dagen eerder ontvangen dan traditionele banken. Het biedt ook verschillende klantgerichte opties aan, waaronder de mogelijkheid om automatisch te sparen, contant geld op te nemen, kosteloos in het rood kunnen gaan, en krediet op te bouwen.

In augustus 2021 haalde Chime Financial 750 miljoen dollar op en kreeg het een waardering van ongeveer 25 miljard dollar. Dit jaar overweegt het een IPO, met een geschatte waardering van 50 miljard dollar. Dit zou wellicht in het najaar van 2023 in actie komen.