Welke mogelijkheden zijn er als ik een drugsverslaving heb?

Intramurale behandeling is het type rehabilitatie van een verslavingskliniek waarvoor je voor een bepaalde periode moet blijven. Tijdens je verblijf wordt je 24/7 bewaakt en heb je 24 uur per dag toegang tot zorg. Intramurale programma’s bieden individuele therapiesessies, groepstherapie sessies en zelfs recreatieve activiteiten. Dit is om je te helpen je geestelijke gezondheid en welzijn te verbeteren, terwijl je de kans krijgt om anderen te ontmoeten met soortgelijke ervaringen als die van jou. Intramurale revalidatie is meestal behoorlijk intensief. De meeste klinische programma’s duren tussen 30 dagen en 90 dagen. Dit kan variëren afhankelijk van factoren zoals hoe lang het duurt voordat iemand ontwenningsverschijnselen begint te krijgen van drugs- of alcoholgebruik. Als je overweegt ambulante behandeling in te voeren, houd er dan rekening mee dat dit niet voor iedereen geschikt is. Hoewel de meeste mensen die verslaafd zijn aan drugs of alcohol een klinische behandeling nodig hebben, kunnen sommigen in plaats daarvan de hulp krijgen die ze nodig hebben door een poliklinisch programma bij te wonen. Ambulante behandeling is wanneer je voor behandeling naar een kliniek of ziekenhuis gaat, maar niet blijft overnachten.

Waarom is revalidatie belangrijk?

Het kan heel moeilijk zijn om op eigen kracht te stoppen met het gebruik van drugs. Als je voor je drugsverslaving naar een afkickkliniek drugs gaat, kun je met hulp van een team van experts in een veilige omgeving fysiek en mentaal herstellen van de ziekte die je zo afhankelijk maakt van drugs. Kies een kliniek waar drugsproblemen gericht worden aangepakt. Je geeft de gewoonte niet zomaar op; je werkt ook aan wat je in de eerste plaats verslaafd houdt. Een afkickkliniek kan je helpen te leren hoe je zowel korte- als lange termijndoelen voor je herstel kunt stellen en hoe je die doelen kunt bereiken. Behandelcentra richten zich op doelen voor je fysieke en emotionele gezondheid, je relaties en je spirituele groei. Uiteindelijk is revalidatie bedoeld om je te helpen slagen als je eenmaal de kliniek verlaat. Je wordt dus niet alleen geholpen om van je verslaving af te komen, maar ook hoe je clean kan blijven nadat je de kliniek hebt verlaten.

 

Steungroepen

Steungroepen zijn een andere goede manier om te leren leven zonder drugs. Steungroepen bieden mensen met een drugsverslaving een veilige plek om over hun ervaringen te praten, hun gevoelens te delen en vragen te stellen aan anderen die in soortgelijke situaties hebben gezeten. Door deze interacties kunnen leden meer te weten komen over stoornissen in het gebruik van middelen en nieuwe manieren vinden om ermee om te gaan. Sommige steungroep programma’s zullen je ook helpen bij het vinden van andere vormen van behandeling voor je verslaving, zoals residentiële behandelcentra of ambulante revalidatiecentra. Heb je momenteel een verslaving? Of ken je iemand die verslaafd is? Ga dan op zoek naar de hulp die je nodig hebt. Deze methodes zijn zeer effectief en zullen je gegarandeerd helpen op weg naar een betere toekomst.