Herken het nepnieuws meteen met deze tips!

Of het nu gaat om overdreven televisie-uitzendingen of verzonnen nieuwswebsites, onbetrouwbare nieuwsbronnen zijn een wereldwijd probleem geworden. Het nieuws kan aanzetten tot haat tegen bepaalde groepen. Het kan ook een vorm van oplichting zijn die je verleidt om kaarten uit je pasjeshouder te halen om wat geld over te maken naar de bankrekening van de oplichter. Ook al kost het wat moeite en kritisch denken, er zijn verschillende manieren om te bepalen of een artikel of uitzending legitiem is. Je kunt een nieuwsbericht onderzoeken op fouten in spelling en grammatica, evenals dramatische taal en interpunctie bij het evalueren ervan. Als een verhaal verdacht lijkt, neem dan contact op met de auteur en uitgever, kijk of het onderwerp is behandeld door andere nieuwsorganisaties en gebruik bronnen voor feiten controle om het te onderzoeken. Controleer eerst de feiten voordat je je energie verspilt aan ergernis.

Rolgordijnen

Zoek naar grammaticale fouten en dramatische interpunctie in de tekst.

Hoewel je af en toe een typefout tegenkomt in een gerenommeerde nieuwsbron, zijn een groot aantal spelfouten en slechte grammatica rode vlaggen om op te letten. De inhoud van een betrouwbaar verhaal moet in overeenstemming zijn met academische normen. Als je zinnen ziet die in hoofdletters zijn geschreven, overmatige interpunctie of andere dingen die de aandacht trekken, wees dan sceptisch over de bron. Deze aanwijzingen zijn zo helder als een nachtlampje in de nacht. Je zou het meestal meteen moeten kunnen zien. Hoewel het gebruik van complexe woorden en zinsstructuren niet vereist is om aan academische vereisten te voldoen, moet je je er toch van bewust zijn dat goed geschreven nieuws een teken kan zijn dat het nieuws betrouwbaar en onweerlegbaar is.

 

Check of een artikel up-to-date is

Controleer de publicatiedatum van het nieuwsbericht, aangezien oudere artikelen informatie kunnen bevatten die niet meer actueel is. Bovendien kan iemand op je nieuwsfeed op sociale media een oud verhaal hebben gedeeld dat is weerlegd of dat controversieel is wanneer het uit de context wordt gehaald en dat je misschien nog niet eerder hebt gezien. Denk aan het volgende scenario: iemand deelde een artikel over een militair conflict dat vijf jaar geleden plaatsvond, maar de betrokken landen hebben nu vrede. Afhankelijk van hoe je het verhaal leest zonder de datum op te zoeken, kan het lijken alsof die naties weer in oorlog zijn. Er zijn massa’s nieuws die je kunt tegenkomen. Het is dus altijd een goed idee om je laptop uit je tas te halen en te kijken of het nieuws is bijgewerkt of niet.

 

Zoek naar citaten van experts die de beweringen in het verhaal ondersteunen

Goede journalistiek vertrouwt op geloofwaardige bronnen en citaten om haar beweringen te staven. Vind directe citaten van experts die de beweringen van het verhaal ondersteunen en die niet uit hun verband zijn gehaald bij het onderzoeken van de beweringen van het verhaal. Stel dat een artikel gaat over een nieuwe behandeling van een ziekte; het artikel moet de namen bevatten van artsen die deskundig zijn op het gebied van de behandeling van die ziekte. Anders kan het nieuws nep en misleidend zijn. Dit is erg gevaarlijk, vooral als het nepnieuws gerelateerd is aan gezondheid die lezers over de hele wereld kunnen schaden. Je moet altijd de namen van de zogenaamde experts zoeken voordat je iets gelooft.