Overwaarde op jouw huis: hoe zit dat nou precies?

Als je woning op dit moment meer waard is dan wat je aan hypotheek hebt openstaan, dan is er sprake van overwaarde. Dit is dit overigens niet een bedrag dat je in zijn geheel in cash meekrijgt, je moet dit op een andere manier verzilveren. Op deze manier krijg je alsnog (een deel) van de overwaarde tot jouw beschikking. In dit artikel vertellen we je meer over hoe het nou precies zit.

 

Hoe kom je er achter of sprake is van overwaarde?

  • Bepaal aan de hand van de WOZ-waarde van een taxatie, hoeveel de woning op dit moment waard is.
  • Controleer hoeveel de hypotheek op dit moment bedraagt.
  • Trek het openstaande hypotheekbedrag af van de woningwaarde.
  • Nu weet je wat de exacte overwaarde is.

 

Overwaarde verzilveren: verschillende mogelijkheden

Er zijn verschillende mogelijkheden om de overwaarde hypotheek te verzilveren. We zetten hieronder even wat informatie voor je op een rijtje:

  • Koop een nieuw huis: Verhuizen is een van de manieren om de overwaarde te verzilveren. Natuurlijk kun je ervoor kiezen om een nieuw huis met overwaarde te kopen zodat je opnieuw kunt profiteren. Houd wel altijd rekening met de bijleenregeling. Dit betekent dat de rente alleen fiscaal aftrekbaar is over het volledige hypotheekbedrag voor jouw nieuwe huis, ná aftrek van de overwaarde op het oude huis. Heb je niet de mogelijkheid om de volledige overwaarde in het nieuwe huis te investeren, dan blijft het resterende bedrag nog drie jaar fictief staan voor de fiscus. Dit houdt in dat je die overwaarde zou moeten gebruiken als je bijvoorbeeld binnen die drie jaar zou willen verbouwen. Indien de overwaarde niet meer op een spaarrekening staat en je zou een hypotheek nodig hebben dan is de hypotheekrente over de resterende overwaarde niet aftrekbaar.
  • Niet verhuizen, wel verzilveren: Als je geen verhuisplannen hebt dan zijn er gelukkig ook een aantal opties om de overwaarde van jouw huis te verzilveren: hypotheek verhogen, lening of verzilverhypotheek afsluiten, woning verkopen en er zelf blijven wonen, hypotheek oversluiten.

 

Wat is voor jou de beste keuze?

Om erachter te komen wat voor jou de beste keuze is, is het aan te raden om eens in gesprek te gaan met de professionals van Van Bruggen Adviesgroep. Zij kunnen naar jouw persoonlijke situatie kijken en je helemaal begeleiden. Maak snel een afspraak voor een kennismakingsgesprek en kom erachter wat voor jou het meest gunstig is.