Wordt de aanschaf van een traplift vergoed?

Een traplift is een hoogwaardig kwaliteitsproduct met een lange levensduur. Dat vertaalt zich in de aanschafprijs. Logisch dus dat je nieuwsgierig bent of je recht hebt op een vergoeding op het moment dat een traplift noodzakelijk is. In veel situaties is dat inderdaad het geval. Maar hoe regel je dat allemaal?

De gemeente waarin je woont is de instantie waar je aanklopt voor een trapliftvergoeding. Bij het Wmo-loket, om precies te zijn. Vanaf 1 januari 2015 zijn de gemeenten in Nederland verantwoordelijk voor de uitvoer van de Wmo, dat staat voor de Wet maatschappelijke ondersteuning. De Wmo is in het leven geroepen om mensen te ondersteunen om thuis te blijven wonen op het moment dat zij dat niet meer zelfstandig kunnen. Via de Wmo is het onder meer mogelijk om hulpmiddelen aan te schaffen, zoals een traplift. Je hoeft dan dus niet zelf de investering voor je rekening te nemen. Een zorgverzekeraar vergoedt de aankoop van een traplift niet.

Traplift

 

Twee opties

Gemeenten werken samen met leveranciers van hulpmiddelen. Wanneer je aanvraag wordt goedgekeurd, zijn er twee opties: zorg in natura (zin) of op pgb-basis (persoonsgebonden budget). Bij de zin-optie bepalen de afspraken tussen de gemeente en leverancier welke traplift je in huis krijgt. Je hebt dan geen invloed op bijvoorbeeld de keuze voor het model traplift of aan welke kant van de trap deze wordt geplaatst. Groot voordeel van zorg in natura is dat je zelf vrijwel niets hoeft te regelen. Via de pgb-route vraag je zelf een offerte op, die je vervolgens indient bij de Sociale Verzekeringsbank. Je hebt dan uiteraard meer keuzemogelijkheden, maar ook veel meer regelwerk.

Zin of pgb: de traplift voldoet hoe dan ook aan de strengste kwaliteits- en veiligheidseisen. Wie zorg ontvangt vanuit de Wmo betaalt een maximale maandelijkse eigen bijdrage van 19 euro. Houd er rekening mee dat een Wmo-aanvraag veel tijd in beslag kan nemen. Gemiddeld neemt het traject zo’n acht weken in beslag.

 

Toch zelf kopen?

Heb je geen zin in zo’n langdurig traject? Of kom je niet in aanmerking voor een Wmo-indicatie? Andere financieel aantrekkelijke opties zijn de aankoop van een tweedehands traplift en een traplift huren. Huren kan al vanaf een periode van 1 maand. Een tweedehands exemplaar kan, net als een nieuwe, in termijnen worden betaald. Voordeel van zelf aankopen is dat de traplift van jezelf is, en niet van de gemeente. Omdat een traplift een levensduur heeft van minimaal twintig jaar, is terugverkoop aan de leverancier vrijwel altijd een optie op het moment dat de traplift bij jullie niet meer nodig is.