Leer meer over ads.txt

WebAds adx.txt compliant

Het gonst al een tijdje in de markt, maar het ads.txt project begint nu echt momentum te krijgen. Belangrijke drijfveer hierachter is het feit dat grote inkoopplatformen als DBM en AppNexus aangeven alleen nog verkopers te accepteren die zijn opgenomen in ads.txt. Het goede nieuws is dat 99% van de advertentieruimte die WebAds aanbiedt reeds voorzien is van een ads.txt. Kopers kunnen er dus zeker van zijn dat er een directe relatie is met de uitgevers en dat het advertentiebudget ook daadwerkelijk bij de uitgever terechtkomt.

Wat is dat bestand nu eigenlijk?

Ads.txt is een eenvoudig tekstbestand dat door een uitgever via de website wordt aangeboden. De conventie is dat dit bestand zich direct onder het domein bevindt: domein.nl/ads.txt. Het is mogelijk per subdomein een apart bestand aan te bieden: sub.domein.nl/ads.txt. Het inkoopplatform zal eerst proberen het ads.txt bestand op het subdomein te evalueren. Als dat ontbreekt, zoekt het naar het ads.txt bestand op domeinniveau. Het idee is dat kopers op deze manier beschermd worden tegen nep verkeer en zeker weten dat hun budget de uitgever bereikt.

En wat staat er in?

Het bestand geeft een overzicht van welke verkoper door de uitgever geautoriseerd is om de advertentieruimte namens die site aan te bieden voor verkoop. Een regel bevat de URL van het betreffende verkoopplatform, de unieke ID van de verkoper, een beschrijving van de relatie tussen verkoper en uitgever en een optionele ID van een certificerende autoriteit.