Neemt van Gaal Xavi Simons toch mee naar Qatar?

Xavi Simons speelde de afgelopen weken de sterren van de hemel. Nu de WK selectie definitieve vormen aanneemt, gaan er steeds meer stemmen op om Simons een ticket naar het WK te geven. We zetten op een rij wat we hierover weten.

 

De opkomst van Xavi Simons

Xavi Simons werd in 2003 geboren als zoon van Regillio Simons en begon al op jonge leeftijd te voetballen. Hoewel hij pas 19 jaar oud is, heeft hij nu al een indrukwekkende voetbalcarrière op zijn naam staan. Simons draaide mee in de jeugdteams van FC Barcelona en Paris Saint Germain en heeft nu zijn weg gevonden naar Nederlandse bodem waar hij bij PSV in het eerste elftal speelt.

De kwaliteit van zijn jeugdopleiding is terug te zien bij zijn prestaties voor PSV. In korte tijd is Simons namelijk al uitgegroeid tot de sterspelers van de club. Van Nistelrooy geeft daarbij aan dat Simons zowel op persoonlijk gebied als qua voetbal met alle spelers in het team communiceert. Door zijn verblijf in Spanje en Frankrijk spreekt Simons Frans, Spaans, Engels en Nederlands en kent veel spelsystemen. Die communicatie qua taal en voetbal maakt Simons volgens van Nistelrooy het ´cement´ in de groep.

Met zijn aanvallende middenvelder positie staat Simons ook letterlijk centraal op het veld. Hierdoor kan hij een leidende rol op zich nemen en kan zichzelf in staat stellen om doelpunten te maken. Over of zijn goede prestaties extra gemotiveerd worden door een mogelijke plek in het Nederlands elftal doet Simons geen uitspraken, al geeft hij wel toe dat dit een droom van hem zou zijn. De kans is dan ook zeker aanwezig dat hij bij PSV extra hard werkt om een WK plek te bemachtigen en zijn carrière een boost te geven.

 

Van Gaals opstelling

Nu ligt de bal bij van Gaal en zijn staf. Met nog maar een paar weken tot de eerste aftrap van het WK zal er binnenkort een keuze gemaakt moeten worden of er ruimte is voor Simons.

Van Gaal zou Simons waarschijnlijk goed kunnen gebruiken als waardevol alternatief voor Frenkie de Jong die ook op de centrale middenvelder positie speelt. De defensie van het Nederlands elftal staat namelijk als een dijk, maar de voorhoede kan wel wat ondersteuning gebruiken. Middenvelders van topkwaliteit met aanvallend vermogen zijn daarom meer dan welkom bij oranje. Simons heeft die aanvallende focus iets meer dan De Jong waardoor de twee spelers beiden een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het elftal.

Een bepalende rol zoals bij PSV zal Simons vermoedelijk niet op zich kunnen nemen. Ondanks zijn indrukwekkende ervaring gezien zijn leeftijd, is hij met zijn 19 jaar waarschijnlijk niet in de positie om het Nederlands elftal te dragen op zo’n groot en belangrijk toernooi als het WK.

 

De WK voorspelling van oranje

Eventuele veranderingen in de selectie zullen de winkansen van oranje direct beïnvloeden. Volgens Bettingbonus.com/nl, een website waar bookmaker bonussen worden vergeleken, zijn de kansen voor een Nederlandse eindoverwinning op het WK met de huidige selectie beperkt tot zo´n 6%.

Als je wilt wedden op oranje, doe je er volgens Bettingbonus verstandig aan om in te zetten op een zevende of achtste eindpositie. In een bookmaker vergelijking die zij gedaan hebben komt Nederland namelijk bij alle bookmakers als zevende of achtste uit de bus.

Hoeveel aanpassingen in de selectie die kansen kunnen beïnvloeden is vooralsnog onduidelijk, houd daarom goed de voorspellingen in de gaten!